maanantai 28. marraskuuta 2016

Oikea joulu

Joulukuu on ovella ja eilen sai jo sytyttää ensimmäisen adventtikynttilän. Eilen otin myös esille vaarin tekemän jouluseimen ja toisen pikkuriikkisen, jonka löysin syksyllä kirpputorilta. Seimen esillelaitto onkin ainoa jouluperinne, jonka toistan joka vuosi. Muut perinteet vaihtelevat vuodesta toiseen sen mukaan, missä olen ja kenen kanssa. Monenlaisia jouluja on ollut. 

Liityin taas tapani mukaan (oho, onhan minulla toinenkin jouluperinne) Facebookin Jouluapua -ryhmään ja lueskelin siellä julkaistuja avunpyyntöjä erilaisissa tilanteissa olevilta perheiltä. Kaikille tuntuu olevan yhteistä yllättävät elämäntilanteet esimerkiksi työttömyys, sairaudet ja kuolemantapaukset ja niistä seuranneet vaikeudet elämässä. Monissa perheissä on lapsia ja vanhemmat kantavat suurta huolta erityisesti heidän puolestaan. Lähes kaikissa tarinoissa toistuu toive järjestää lapsille "oikea joulu". "Oikean joulun" koetaan syntyvän hyvästä ruoasta ja lahjoista (pääosin lapsille). 

Ei tuossa toiveessa ole mitään väärää, mutta jotenkin tulen siitä surulliseksi, sillä avunpyyntöjen määrästä päätellen tosi monessa kodissa ei tänä vuonna vietetä "oikeaa joulua". On vaikea uskoa, että kaikki avun tarpeessa olevat saisivat lopulta korean joulupöydän ja lahjoja kuusen alle, ja että kaikilla olisi läheisiä ihmisiä joulun aikaa jakamassa. Olen jutellut joulusta jo monen ihmisen kanssa. Useimmat eivät odota ruokaa, lahjoja tai jouluidylliä. Moni ei vietä joulua ollenkaan tai on jouluna töissä, syö ihan samaa ruokaa kuin muulloinkin tai ei mitään, ei saa yhtään lahjaa ja on yksin. Aika monilla ei ole tietoa, missä ja kenen kanssa joulunsa viettävät. Yhä useammalla ei ole varaa kaupalliseen jouluun. Moni haluaisi hypätä pyhien yli, jotkut menevät töihin ettei tarvitse järjestää joulua. Näennäisesti itse valitusta joulunviettotavasta huolimatta pettymys on suuri kun "oikea joulu" jäi viettämättä. 

Mielestäni ongelma ei tässä ole niukka juhlapöytä, puuttuvat lahjat tai seura vaan käsitys "oikeasta joulusta". Mikä ihme se sellainen on ja miksi sitä toitotetaan joka tuutista? Jokainen naistenlehti kirjoittaa, kuinka teet oikean joulun tunnelman ruokineen ja lahjoineen. Samaan aikaan naapurilehti neuvoo, miten joulun voi viettää vähällä rahalla/jos olet töissä/jos haluat olla ekologinen/jos olet yksin jne. 

En vastusta joulua tai muitakaan juhlia, sillä ihminen tarvitsee arjen vastapainoksi juhlaa. Erityisesti joulunaika tarjoaa monelle tarpeellisen hengähdystauon. Kuitenkin ihan liian monelle äidille ja isälle, yksinäiselle, nuorelle, lapselle ja vanhukselle joulunaika on surullista aikaa, koska "oikea joulu" karkaa vuosi vuodelta kauemmaksi. Heitä ei lohduta ajatus, että Jeesus syntyi vaatimattomiin olosuhteisiin, ja luultavasti Marialla ja Joosefillakin oli nälkä tai ei ainakaan notkuvaa juhlapöytää tallin perukoilla. 

En tiedä, miten oikea joulu järjestetään. Tänä(kin) vuonna saan olla läheisteni kanssa ja siitä syntyy sitten mitä syntyy. Ihan riittävän oikea joulu. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti