sunnuntai 6. elokuuta 2017

Muuta minulla ei ole, minun pitää elää rakkaudesta

”Muuta minulla ei ole, minun pitää elää rakkaudesta”, kirjoittaa flaamilainen mystikko ja nunna Hadewijch Antwerpeniläinen. Hadewijch Antwerpeniläinen eli 1200-luvulla, ja hänet tunnetaan rakkauden mystiikkaa tulvivista runoistaan. Hadewijch Antwerpeniläinen kuvasi rakkautta seitsemällä eri nimellä: rakkaus on kahle, valo, hiili, tuli, kaste, lähde ja helvetti. Mikä kellekin, riippuu ihmisestä ja elämäntilanteesta.

Viimeaikoina olen tutkinut toivoa. Mitä toivo on ja mistä se syntyy? Miksi joku on toiveikas ja toinen epätoivoinen vaikka tilanteet näyttää päällisin puolin samalta. Toivon tutkiminen johdattaa väistämättä tutkimaan myös kipua ja kärsimystä, surua, haavoittuvuutta, iloa, luovuutta ja myötätuntoa. Rakkautta. Toivon tie on rakkauden tie. Toivo, kuten rakkauskin, ei ole vain tunne vaan se on tekoja. Rakkaus on tekoja suhteessa siihen, jonka uskot olevan kaiken tämän takana, suhteessa itseesi ja toisiin lähellä oleviin eläviin olentoihin.

Rakkauden toiset seitsemän nimeä ovat Agape, Amor, Eros, Philautia, Philia, Pragma ja Ludus. Jokaiseen niistä sisältyy paitsi tunteita myös tekoja.

Agape tarkoittaa jumalallista rakkautta. Rakkautta, jonka kristinuskon Jumala kohdistaa meihin, luomiinsa ihmisiin. Agape on monille tutun korinttolaiskirjeen rakkautta, joka on pitkämielinen ja lempeä, joka iloitsee yhdessä totuuden kanssa, ja joka ei koskaan häviä.

Amor ja Eros ovat roomalais-kreikkalaisen mytologian pienikokoiset, vähän pulleatkin siivekkäät veljekset, jotka saavat ihmiset rakastumaan sokeasti ja hullaantumaan toisistaan hallitsemattomasti. Eros on suurta jännitystä ja huumaa, vahvoja ja väkeviä tunteita. Intiimiä yhdessä oloa, romantiikkaa ja kiihkeyttä. Amor kantaa nuolta, joka osuessaan kohdalle muuttaa ihmisen elämän lopullisesti. Koska siitä rakkaudessa on kyse, vetovoimasta toisen lähelle.

Philia on lämminhenkistä rakkautta lähellä olevia ihmisiä kohtaan. Sen on yhteenkuuluvaisuuden ja turvallisuuden tunnetta ja lempeää vanhemmuutta. Nyt, katso ympärillesi. Kuka täällä on sinulle vielä vieras, mutta jonka tahtoisit olevan kohta tuttu. Mene nyt sen ihmisen tai ryhmän lähelle, tervehdi ja katso, olet juuri saanut philian lämmintä rakkautta osaksesi.
Philautia olet sinä itse. Hyväksyvä katse peilistä, kannustava ääni päässä kun asiat ei suju ja raikuvat aplodit kun onnistut. Anna itsellesi lämmin halaus. Nyt. Olet sen ansainnut.

Pragma on kestävän avioliiton salaisuus. Se on realistisia odotuksia kumppanilta, valmius tehdä kompromisseja ja yhteisen hyvän tavoittelua. Se on isovanhempien rakkautta lapsenlapsia kohtaan. Pragma on kestävää, kärsivällistä ja hyväksyvää. Sitä voit osoittaa joka päivä jäämällä silloin kun tekisi mieli paeta ja ottamalla sovinnon askeleen kun tekisi mieli riidellä.

Rakkauden viimeinen nimi on Ludus. Ludus on iloa ja keveyttä ja tarjoaa pakoa arjen huolista ja askareista. Ludus on sisäinen lapsemme, luova, hassu ja leikkisä. Ludus on vanhemman ja lapsen välistä rakkautta, ja iloa lemmikistä. 
Ludus on se, että olemme täällä tänään iloitsemassa siitä, että hääparin elämässä on riittänyt rakkautta jo kolme vuotta. Sitä on riittänyt myös heidän lapsilleen ja kaikille meille läheisille.

Jos joskus tuntuu, että rakkautta ei ole tai että se on jostain syystä hiipumassa, ala tarkastella rakkautta uudella tavalla. Olen ihan varma, että vaikka veljekset Amor ja Eros olisivat arjen paineissa lähteneet tiehensä jostain löytyy vielä Pragmaa, yhteinen jääkaappi ja tankattu auto tai Philiaa, ystävä, jolle voit soittaa tai perhe, joka rakastaa sinua kaikesta huolimatta. Ludus on nauru lapsen huulilla tai kurainen käsi kaulalla. Philautia on sydän itse ja Agape lahjana saatua.
Lämpimät onnittelut hääparille!

Puhe häissä 5.8.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti