tiistai 9. syyskuuta 2014

Arkiteologi

Jokunen vuosi sitten olin työurallani pisteessä, jossa tosissaan mietin, että mihin suuntaan lähtisin. Tuntui, että jotain tarttis tehdä. Aika monet kurssikaverini olivat jatkaneet opintojaan erityisopettajiksi tai opiskelivat uuden opetettavan aineen sivuaineeksi. Jotkut olivat jo harhautuneet kokonaan uusille urille. Itsekin mietin, että lähdenkö kokonaan pois alalta ja teen jotain ihan muuta. Kaikenlaisia vaihtoehtoja pohdin, mutta ilmeisimmät reitit ei tuntuneet omilta enkä oikein keksinyt uutta alaa, josta olisin kiinnostunut ja jossa voisin edes teoriassa olla hyvä. Toisaalta tiesin olevani vahvoilla ihmistyössä ja olin tosi kiinnostunut elämän erilaisista ilmiöistä ja erityisesti siitä, miten monella tavalla asioista voi ajatella. Oman elämän kriisit olivat ajaneet ihmisenä olemisen alkulähteille ja kaikenlainen tietäminen oli karissut vaikeuksien myötä. 

Teologian opiskelu tuli vähän puun takaa, mutta tuntui heti omalta. Yhtäkkiä se liittyi kaikkeen, mitä olin tähän asti tehnyt ja mitä halusin tehdä tulevaisuudessa. Meni jonkun aikaa ennen kuin kehtasin kertoa ihmisille, mitä opiskelen. Oli jotenkin noloa opiskella teologiaa. Pelkäsin ennakkoluuloja ja sitä, että minun luultaisiin tulleen uskoon. Mielikuva teologiasta on aika kapea ja lähes joka kerta vastaan kysymykseen, tuleeko sinusta pappi? En tiedä. Ehkä. Toivottavasti.

Päivän (teo)lokin Arkiteologi on syy (mutta ei koko sisältö) tälle blogille. Arkiteologi on se osa minusta, joka katsoo arkista maailmaa teologisten kysymysten valossa. En väitä tietäväni mitään enkä takuulla osaa kirjoittaa tieteellisesti pätevää teologista tekstiä tai tulkita Raamattua tai muitakaan pyhiä kirjoituksia oikein, mutta haluan yrittää ymmärtää, mikä merkitys uskomisella on minulle ja meille. Jokainen uskoo johonkin ja se merkitsee jonkunlaisia valintoja joka päivä. Eniten minua kiinnostaa, mikä meitä kaikkia ihmisiä yhdistää -mikä on se osa ihmisestä, joka on kaikille sama uskonnosta, sukupuolesta, iästä, kulttuurista, seksuaalisesta suuntautumisesta ym. riippumatta?
Arkiteologi ei ole tieteilijä, jolta saa vastauksia vaan havaintojen tekijä ja kysymysten esittäjä.
Tule mukaan -kysellään yhdessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti